Hoe kan ik mijn beroep gezellig maken?

Eén van de dingen waar ik het meest tegen aan loop als zelfstandig illustrator, is dat ik geen collega’s om me heen heb. Ik hou van gezelligheid, sparren, feedback en samen koffie drinken – en die dingen heb ik niet op mijn werkplekje op zolder. Ook ben ik naast m’n werkmomenten veel thuis met de kinderen. Los van de verplichte uitjes naar de supermarkt en speeltuin kan ik niet makkelijk het huis uit om even inspiratie op te doen in een museum of stad. De grote vraag is dan ook: hoe kom ik toch aan de broodnodige sociale contacten?

Draw Nights

Afgelopen jaar begon dat eenzame me steeds meer dwars te zitten. Zelfs zo, dat een gewoon baantje op een kantoor me aantrekkelijk leek, ook al zou het werk niet echt mijn ding zijn. Gelukkig heb ik een vriendin – ook illustrator – die tegen hetzelfde aan liep. Ze had gezien dat er zogenaamde Draw Nights in grote steden georganiseerd werden, dus gingen we even kijken in Amersfoort. Het was een erg gezellige avond, maar qua afstand toch iets te ver. Dus waarom niet zelf iets starten naast de deur? Inmiddels hebben we een paar avonden van Draw Night Heuvelrug gehad, en ik zou niet anders meer willen! Samen met anderen aan tafel met je schetsboek, en zonder verplichtingen lekker tekenen en kletsen – vaak ook ideeën en tips uitwisselen, je netwerk opbouwen. En lekker positieve energie opdoen van het contact met anderen!

Werken in een koffietentje

Wat me opviel tijdens zo’n Draw Night, is dat ik eigenlijk het beste teken als ik rumoer om me heen heb. Soms komt mijn beste werk voort uit van die gekke momenten, dat het werken eigenlijk niet zo ideaal is. Bijvoorbeeld als ik bij m’n ouders aan de keukentafel zit, en iedereen om me heen bezig is met hun eigen ding – koken, bellen, spelen, kletsen. Lekker rumoerig, maar m’n concentratie is dan vaak het beste. Dus waarom niet een soortgelijke situatie opzoeken?

Afgelopen mei was ik in Stockholm – een heerlijk inspirerende stad met veel musea en vooral veel hippe koffietentjes, waar ik het liefst urenlang was blijven koffieleuten. Zoals bij het fantastische Pascal. Terug in Nederland ben ik wat actiever gaan zoeken naar een soortgelijke plek om lekker te kunnen werken. Inmiddels stap ik op een werkdag vaak op de fiets om een paar uurtjes te tekenen bij Kamp & Rozen in Doorn. Heerlijk is dat, werken met goede koffie, wat mensen om je heen en af en toe een gezellig praatje.

Droom: flex-werk plek & atelier

Natuurlijk is m’n grote droom om ooit met andere creatievelingen in een soort flex-werkplek of studio annex winkel/koffie bar/workshopruimte te werken, maar dat is met de uren die ik nu werk nog niet realistisch. Maar we gaan er ondertussen wel lekker voor brainstormen en netwerken. Wie weet, over en paar jaar….!

Hoe los jij dit op?

Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben die tegen deze dingen aan loopt, er zijn steeds meer mensen die als zzp-er werken. Werk jij ook vaak alleen? Hoe los jij dat op als je geen collega’s hebt? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

(Je kan onder aan deze blog een bericht plaatsen, of reageren op Facebook.)

2 reacties

  1. Hi Geeske,

    voor mij is Facebook een belangrijke bron van gezelligheid en inspiratie. Ik vind het leuk om regelmatig tussen de bedrijven door te zien waar mijn vrienden zich mee bezig houden, te reageren op hun postjes en om leuke filmpjes te zien of mooie muziek te ontdekken.

    En dat niet alleen. Door mijn werk op FB te plaatsen, krijg ik inzicht in wat mensen mooi vinden en kan ik feedback vragen. Het helpt mij zowel bij mijn artistieke als mijn commerciële ontwikkeling.

    Fijne werkdag verder!

  2. DOORN Als zelfstandige vanuit huis werken is soms saai. ,,Het is een eenzaam beroep, zonder collega’s”, vertelt Geeske van Voorthuijsen, zelf illustrator en medeorganisator van Draw Night Utrechtse Heuvelrug. ,,Ook is het fijn om als moeder echt iets voor jezelf te kunnen doen”, voegt ze toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *