Een 100-dagen project: hoe doe je dat?

Afgelopen jaar heb ik meegedaan aan een 100-dagen project, en, in tegenstelling tot het jaar daarvoor, heb ik het ook echt afgemaakt! Het waren uiteindelijk niet 100 tekeningen in 100 dagen, maar 100 tekeningen verspreid over zo’n 150 dagen. Het belangrijkste voor mij was dat ik uiteindelijk 100 tekeningen zou hebben, en dat is gelukt!
In deze blog deel ik de tips die voor mij goed werkte, hopelijk heb jij er ook wat aan!

Beginnen
Op 1 april begint op Instagram het ‘100-day project’. Ik besloot om tegelijk met dit project te beginnen, dat gaf mij als het ware het startschot en de aanzet om daadwerkelijk te starten. Ook vond ik het erg leuk om het werk van andere mensen te zien: veel tekeningen, maar ook andere soorten projecten. Super inspirerend!

Zorg dat je een goed thema hebt.
Ik heb lang lopen dubben over hoe ik het maken van een dagelijkse tekening aan zou kunnen pakken. Ik had het al vaker geprobeerd, maar los van een Inktober project (naar aanleiding van een lijst woorden, elke dag van de maand oktober een inkttekening), zijn al die projectjes gestrand.

Op een dag had ik ineens inspiratie: het Engels (een taal waar ik gek op ben) heeft veel bijzondere woorden, en daar bestaat van een lijst van! Die vond ik op Oxford Dictionaries. Zo had ik ineens ruim 500 maffe woorden, elk met een unieke betekenis, om elke dag uit te kiezen.

Maar er zijn natuurlijk eindeloos veel andere thema’s te bedenken. Zo zou je elke dag een emotie, plantensoort, materiaal, of gebeurtenis kunnen tekenen. Het moet vooral je interesse hebben, anders ben je het snel zat. Het voordeel van mijn lijst met Engelse woorden was dat de thema’s enorm uiteenliepen. Elke dag kon ik weer iets heel anders in beeld brengen!

Ga niet te lang en te uitgebreid tekenen
Ik beperkte mezelf tot een half uur per dag. Soms was ik langer bezig, als ik daar zin in had. Maar als ik dacht: hè, ik moet m’n tekening nog maken, wist ik: ik kan het even in een half uurtje doen. Zo heb ik nog vaak om 10 uur ’s avonds snel iets gekrabbeld!

Beperk ook je materialen. Ik koos voor een A5 formaat schetsboek (ik zorgde dat ik een enorme stapel in huis had), tekende daar een vierkant vlak op, en dat was mijn canvas. In mijn tekendoos lagen vooral fineliners, een hoop PITT artist pens in mijn favoriete kleuren, en daarnaast gebruikte ik soms ecoline (in beperkte kleuren). Makkelijk mee te nemen, snel bij de hand, en eigenlijk kon ik overal aan de slag: aan de keuken tafel, in de tuin, op de camping. Zo had ik geen excuus dat het te ingewikkeld was!

Ga niet voor perfectie maar continuïteit
Ga vooral niet voor perfectie. Dat zet onnodig druk op je, maakt alles ingewikkeld en snel ‘niet goed’. Als ik het plaatje niet leuk vond, dan jammer, maar morgen weer een kans. Het belangrijkste doel was even lekker creatief bezig zijn, vaak tussen allerlei drukke huishoudtaken door, als de kinderen even rustig aan het spelen waren.

Zet je tekening op instagram
Elke dag je tekening posten is een mooie stok achter de deur. Ik heb een paar vriendinnen die me een berichtje stuurde als er even 2 dagen geen tekeningen waren: hé, ben je er nog? En dat was voor mij soms dé motivatie om weer even pen en papier te pakken! Af en toe komen er leuke gesprekken naar aanleiding van een tekening. En lezen dat mensen een tekening heel mooi vinden, is ook gewoon leuk om te horen, toch?

Maak af en toe een overzicht
Toen ik 20 tekeningen had, heb ik ze in gescand en op een A3 poster gezet die ik heb laten printen. Die poster hing ik op de muur, en zo zag ik hoe ver ik al was, en hoe leuk zo’n geheel is om te zien. Weer even dikke motivatie om verder te gaan!

Bedenk wat je met je tekeningen gaat doen
In het begin tekende ik alleen maar om te tekenen. Na zo’n 50 tekeningen dacht ik: hé, dit wordt een leuk boekje! Het idee dat ik later een super uniek boek kan laten pronken op mijn kast was een leuk vooruitzicht. Ik ben nu nog bezig met het boek vormgeven (want 100 tekeningen scannen, uitsnijden, de woorden er bij zetten en hun betekenissen, en het vormgeven: dat is ook een flinke klus!).

Zo, ik hoop dat je nu denkt: wat leuk, ik ga ook een 100-dagen project beginnen! (Of een 50-dagen of 10-dagen project, dat mag je helemaal zelf bepalen!). Laat mij vooral weten als dit je geïnspireerd heeft, of als je nog vragen of opmerkingen hebt. Als je zelf begint met zo’n project, zou ik het super leuk vinden om mee te kijken!

Benieuwd naar mijn 100 tekeningen? Hier kan je een overzicht vinden.
Op Instagram staan ze natuurlijk ook, en nog heel veel andere tekeningen!

Eén reactie

  1. Niek zegt:

    Nogmaals dat boekje wil ik hebben!! 😉 Ik houd van je mooie lieve, persoonlijke en soms grappige werk. You rock!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *